ÜZLETI KONCEPCIÓ VALIDÁLÁSA

FELTÉTELEZÉSEIDET VESD ÖSSZE A VALÓSÁGGAL

Fontos időben azonosítani mik a jó, és sikeresen megvalósítható ötletek, még mielőtt túl sok energiát és pénzt fektetnénk új üzleti elképzelésekbe. Ebben szeretnék segíteni Neked.

Validáld az üzleti koncepciót, mielőtt sok pénzt és energiát égetnél el. A validálás segítségével felmérheted, hogy a termék vagy szolgáltatás valóban folyamatosan és megbízhatóan eleget tesz-e a fogyasztói kívánalmaknak, valós problémára nyújt-e megoldást, illetve ténylegesen van-e rá fizetőképes kereslet.

Az ötlet megvalósításához elengedhetetlen a validálásba fektetett idő és energia befektetés.

A validálás az a folyamat, amelyben a
feltételezéseinket összevetjük a valósággal.

A VALIDÁLÁS SEGÍTSÉGÉVEL CSÖKKENTHETŐ A PIACI KOCKÁZAT AKÁR MÁR A FEJLESZTÉS IDŐSZAKÁBAN.

Érdemes kapcsolatot tartani a végfelhasználókkal, visszajelzéseket gyűjteni a fejlesztési irányok fogadtatásának felmérésére.

A visszajelzések alapján finomított verzióhoz érdemes csak komolyabb erőforrásokat felhasználni.

Az üzletfejlesztés szempontjából kulcsfontosságú, hogy a fejlesztés a piaci tendenciákkal, keresletváltozással összhangban történjen, az üzleti terv megalapozott, valós piaci információkra épüljön.

A lean szemlélet segítségével idő és költséghatékonyan fejleszthető az üzleti koncepció, időben kiesnek a csontvázak a szekrényből, elkerülhető a felesleges energia befektetés.

VALIDÁLJUK A TERMÉKET, A PIACOT ÉS AZ ÜZLETI MODELLT IS.

A validálás történhet többek között kérdőívvel, interjúval, piackutatással, google trendek vizsgálatával, vagy prototípus (Minimal Viable Product – MVP) tesztelése által is.

A prototípus (MVP) egy minimális idő- és pénzráfordítással előállított termék, melynek segítségével felmérheted, mekkora az érdeklődés van a fejlesztés alatt álló termék vagy szolgáltatás iránt.

Érdemes minél hamarabb előállítani a prototípust, és bevezetni a piacra, hogy hamarabb kiderüljön, van-e rá fizetőképes kereslet.

A validálást érdemes végrehajtani minden fejlesztési ciklus elején és végén, hogy csökkentsük a kockázatot és az esetleges veszteségeket, felmérjük, hogy a piacnak arra és úgy van-e szüksége, ahogyan azt mi elképzeltük, előzetesen felmértük, vagy változtak-e azóta az igények. 

1. HELYZETELEMZÉS

A stratégia megvalósítása során az elért eredményekkel kapcsolatban érdemes visszajelzéseket gyűjteni.

Legyél nyitott, hogy fel tudd ismerni a folyamatosan alakuló lehetőségeket és fenyegetéseket, felmérhesd azok következményeit.

Ami adott helyzetben sikeres stratégiának számított, más körülmények között nem feltétlenül lesz az. A gyorsan változó hétköznapokban a rendelkezésre álló meghízható információk figyelembevétele elengedhetetlen.

A körülmények és helyzetek folyamatos változása miatt, mindennek megvan a maga helye és ideje.

2. ÜZLETI KONCEPIÓ VALIDÁLÁSA

Az üzleti koncepció validálása segítségével naprakésszé teheted stratégiádat, a visszajelzések alapján változtathatsz a termék vagy szolgáltatás pozicionálásán megkönnyítve az értékesítést.

A validálást a kezdeti időszakban jobb, ha Te magad végzed, hogy a tanulságokat közvetlenül beépíthesd a koncepcióba. Az ördög gyakran a részletekben rejlik, a nem tudatos reakciók is hasznos visszajelzések.

Az üzleti tervezés feltételezései nem egyértelműek. A validálás során teszteled a feltételezéseket, hogy valóban megfelelnek-e a valóságnak.

Üzleti koncepciód validáláshoz:

Hallgass meg mindenkit, legyél nyitott, minden felvetést, ötletet, javaslatot jegyezz fel és vegyél fontolóra.

Kérd ki több különböző témában jártas szakember véleményét is, más-más szempontból lehet hasznos felvetésük.

Vizsgáld meg a lehetséges alternatívákat, ne vess el semmit azonnal, kísérletezz az alternatívákkal.

3. PIACI VALIDÁLÁS

A termék vagy szolgáltatás szempontjából elsődleges, hogy valós fogyasztói igényre kínáljon megoldást, legyen összhangban a piaci igényekkel.

A sikertelen startup-ok bukásának oka gyakran a felvevőpiac hiánya, vagyis nincs rá fizetőképes kereslet. Az üzleti koncepció kidolgozása során naprakészen kell reagáljunk a kereslet változására.

Tudtad, hogy a sikeres vállalkozások többsége legalább egyszer már változtatott stratégiáján? A CoCa Cola gyomor gyógyszerből lett üdítő, a Lamborghini traktor gyárosból lett világhírű versenyautó készítő, a YouTube pedig társkeresőből lett videó megosztó oldal.

A piaci validálás célja a termék és a piac kapcsolódásának felmérése (product-market fit).

A piaci validálás megközelíthető top-dow és bottom-up módszerrel is:

TOP-DOWN MÓDSZERREL

felmérjük, hogy hány hasonló profilú cég és termék van a piacon, mekkora a piac, melyik piaci szegmensbe tartozik a termék, mekkora részesedés érhető el ezen belül.

BOTTOM-UP MÓDSZERREL

A felhasználóktól indulva felmérjük, hogy érdemes-e elindulni ezen a piacon.

Az üzleti koncepció megalapozásához alapos piacismeretre van szükség, elengedhetetlen a piacon működő erők és trendek ismerete, a konkurencia elemzése és a célközönség motivációjának feltérképezése.  

Ismerd meg alaposan potenciális ügyfeleidet, mérd fel milyen számukra fontos probléma megoldásában segít nekik vállalkozásod.

Mérd fel ügyfeleidnek milyen igényei vannak, hogyan, mi alapján választanak, mik a preferenciák. Beszélgess velük, ismerd meg őket, érdeklődési körüket, problémáikat, vágyaikat, szükségleteiket. Ahhoz, hogy valami értékeset, különlegeset teremthess számukra, tudnod kell mire van szükségük, mi segítené, dobná fel a hétköznapjaikat, mi az, ami hasznos számukra annyira, hogy fizetnének érte.

A fejlesztés időszakaszában vedd fel a kapcsolatot a végfelhasználókkal és kérdezgesd őket.

Nagyon fontos a potenciális fogyasztók visszajelzése már a fejlesztés korai szakaszában. Építsd be a visszajelzéseket a fejlesztési folyamatokba, így csökkentheted kockázataidat, hatékonyabban összpontosíthatod erőforrásaidat.

Érdemes megismerni a versenytársak, helyettesítő termékek üzleti koncepcióját, pozicionálását, stratégiáját, értékajánlatát, árazási és értékesítési stratégiáját. Mérd fel miben tud többet adni a te megoldásod, miért érdemes a tiédet választani, miben különbözik a többi lehetőségtől.

4.ÜZLETI MODELL VALIDÁLÁSA

GONDOLD VÉGIG MITŐL EGYEDI A MEGOLDÁSOD, KÉRD KI A FOGYASZTÓK VÉLEMÉNYÉT IS.

A megvalósítást több aspektusból is érdemes megvizsgálni. Belegondoltál már, hogy a jelenlegi megoldásodnak milyen előnyei és hátrányai lehetnek a felhasználó szempontjából? Vagy felmerült Benned, hogy előfordulhat egy számodra előnyösebb, praktikusabb megoldás is akár egy alapvető üzleti folytatott folyamat során is?

A vállalkozás sikere szempontjából a fogyasztói élmény és elégedettség a legfontosabb.

A piacon elérhető legvonzóbb megoldás nyújtásához a fogyasztói igények alapos ismerete mellett a szakértelem is fontos szerepet játszik. Az eredményesség és profitabilitás szempontjából is érdemes bizonyos időközönként megvizsgálni a folyamatokat, hogy időben fény derüljön a fejlesztendő pontokra.

LEGYÉL NAPRAKÉSZ A PIACON ELÉRHETŐ LEGFRISSEBB MEGOLDÁSOKKAL KAPCSOLATBAN, A FOGYASZTÓK IGÉNYEIRE SZABOTT, LEGJOBB MEGOLDÁSRA TÖREKEDJ.

Tegyél minden nap valamit célod megvalósítása érdekében!

Képzeljétek mi is egy prototípus (MVP) kidolgozásán dolgozunk.

Online elérhető interaktív eLearning kurzusokat fejlesztünk vállalkozók, cégvezetők és szakemberek számára üzletfejlesztési és pénzügyi témákban, melynek segítségével nem csak hatékony, de érdekes, izgalmas és gyakorlatba átültethető tudásra tehetsz szert.

Téged érdekelne?