ÜZLETI KONCEPCIÓ KIDOLGOZÁSA 3 LÉPÉSBEN

Üzleti koncepció kidolgozásában szeretnék Neked segíteni, ami vállalkozás fejlesztés, saját vállalkozás vagy új üzleti lehetőség esetén is kulcsfontosságú lehet. Az alábbi összefoglaló megmutatja, hogyan lesz az ötletből üzleti koncepció. Áttekinthetjük, milyen szempontok mentén érdemes kidolgozod vállalkozási ötletedet.

KÉSZÍTS TE IS ÜZLETI KONCEPCIÓT
VÁLLALKOZÁSI ÖTLETEDHEZ!

1. JEGYEZD FEL GONDOLATAIDAT EGY HELYEN

HA INSPIRÁLÓ GONDOLATOD TÁMAD, AZONNAL JEGYEZD FEL.

Kitartó és céltudatos cselekvés kell a megvalósításhoz, szabad és kreatív elme pedig a csoda megalkotásához.

Volt már olyan ötleted, aminek már csak a létezésétől is boldogabb és motiváltabb voltál? Ezeket érdemes feljegyezni és eljátszani a megvalósítás gondolatával, hogy idővel a gondolatból terv, a tervből cselekedet, abból pedig sikeres vállalkozás lehessen.

JEGYEZZ FEL MINDEN FELMERÜLŐ ÖTLETET ÉS GONDOLATOT, JAVASLATOT ÉS LEHETŐSÉGET.

Neked is akkor jön az ihlet, amikor valami teljesen mást csinálsz?

Volt már, hogy kikapcsolódás, séta vagy vezetés közben támadt világmegváltó ötleted? Ne bízd a véletlenre, hogy emlékszel majd-e rá, írj fel mindent, ami eszedbe jut.

 

Néha fusd át jegyzeteidet, és gondold át, mit lehetne kihozni az ötletből. Szelektálj, mi az, amivel érdemes lenne foglalkoznod most, és mi az, ami később lehet érdekes.

VIZSGÁLD MEG A MEGVALÓSÍTÁSI LEHETŐSÉGEKET.

2. PIACKÉPES ÖTLET

NEM MINDEN ÖTLETBŐL LESZ SIKERES VÁLLALKOZÁS, DE MINDEN SIKERES ÜZLET EGY KÓSZA GONDOLATBÓL SZÜLETETT.

A sikeres vállalkozáshoz elengedhetetlen egy kreatív, inspiráló, ugyanakkor életképes ötlet, melynek megvalósítása értéket teremt ügyfeleid számára. Legyél nyitott, ismerd meg potenciális ügyfeleidet, beszélgess velük az ötlet kidolgozása során is, tájékozódj a megvalósítási lehetőségekkel kapcsolatban, és figyelj oda részletekre, sosem tudhatod mikor lesz rá szükséged.

Mérd fel minél hamarabb, hogy üzleti elképzelésed valós problémára nyújt megoldást, illetve van-e rá fizetőképes kereslet.

A fogyasztóid megoldást keresnek, a terméked/szolgáltatásod számukra csak egy lehetőség a sok közül. Ezért is fontos, hogy megfelelő csatornán, a fogyasztóid számára könnyen érthetően kommunikálj, hogy tudomást szerezzenek terméked/szolgáltatásod létezéséről. Megoldásod valós alternatíva lehessen fogyasztóid számára. Dolgozd ki alaposan, a piaci igényekre szabva értékesítési stratégiádat.

LÉPÉSEK AZ ÜZLETI KONCEPCIÓ KIDOLGOZÁSÁHOZ:

  1. Tűzz ki egy motiváló célt, melyet el szeretnél érni
  2. Gyűjtsd össze terméked/szolgáltatásod sajátosságait
  3. Ismerd meg vevőidet
  4. Készítsd értékesítési stratégiát
  5. Mérd fel, mik a megvalósításhoz szükséges erőforrások.
  6. Vedd fel a kapcsolatot a megvalósításban együttműködő partnerekkel
  7. Tartsd a kapcsolatot fogyasztóiddal és a visszajelzések alapján alakítsad stratégiádat

3. ÖTLETBŐL ÜZLETI KONCEPCIÓ

Üzleti koncepciód kidolgozásához tudatosítsad magadban, mit miért csinálsz.

Céltudatosan haladj a megvalósítással, és mérd fel mi mindenre lesz szükséged célod megvalósításához vezető úton.

CÉL, JÖVŐKÉP.

Az első és legfontosabb a vállalkozás céljának kitűzése, a jövőkép megfogalmazása. Ha rögzíted hova szeretnél eljutni, a hogyan és miként idővel kialakul, viszont ehhez tiszta jövőkép kell.

STRATÉGIA.

A stratégia a „hogyan”, vagyis a cselekvések egy hosszabb távú terve a kitűzött célok elérése érdekében. A megalapozott stratégia kidolgozásához mérd fel vállalkozásod jelenlegi helyzetét, gondold végig honnan, hova szeretnél eljutni, és ebben mi lehet segítségedre.

TERMÉK, SZOLGÁLTATÁS.

Foglald össze objektíven a termékek, szolgáltatások sajátosságait Mérd fel, hogy valós problémára kínál-e megoldást, van-e rá fizetőképes kereslet és tisztázd az üzletfejlesztés és értékesítés szempontjából fontos kérdéseket.

CÉLCSOPORT
MEGHATÁROZÁS.

A potenciális ügyfelek megismerése létfontosságú pillére vállalkozásodnak. Első körben azonosítsad be a fogyasztók, felhasználók azon csoportját, akik a vállalkozásod szempontjából ideális vásárlók/fogyasztók, akik igényeikre szabva jön létre a termék/szolgáltatás. Minél részletesebb és pontosabb információd van a fogyasztókról, annál könnyebb számukra értéket teremteni és elérni őket.